Η παραλία... πλησιάζει – Ώρα για κοιλιακούς!

Το καλοκαίρι μας χτυπάει την πόρτα και η ώρα της παραλίας πλησιάζει απειλητικά. Και παραλία σημαίνει η κοιλιά έξω, είτε είναι γραμμωμένη, είτε όχι. Προλαβαίνετε όμως να κάνετε κάποιες... διορθώσεις. Εννοείται ότι πρέπει να ξεχάσετε τις “θαυματουργές” ζώνες αδυνατίσματος και σύσφιξης κοιλιακών που υπόσχονται μασάζ, κάψιμο λίπους, γράμμωση, διακόσιες ασκήσεις σε μία, καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Δεν πρόκειται να σας χαρίσουν κοιλιακούς Μπράντ Πιτ ή γυναικείων μοντέλων fitness.

Επίσης, κάνοντας 3.000 κοιλιακούς την ημέρα δεν θα αποκτήσετε γραμμωμένους κοιλιακούς (όπως και 3 ώρες τρέξιμο δεν θα σας δώσουν γραμμωμένα πόδια). Παράλληλα, δεν έχετε ούτε 8 ούτε 6 κοιλιακούς (το γνωστό six-pack) στην εξωτερική επιφάνεια της κοιλιάς αλλά έχετε έναν κοιλιακό μυ τον ορθό κοιλιακό ο οποίος απλώς χωρίζεται σε πάνω και κάτω κοιλιακούς, δηλαδή την άνω και την κάτω μοίρα. Δεν μπορείτε να γυμνάσετε τελείως απομονωμένα την κάθε μοίρα χωρίς να γυμνάσετε την άλλη.

Οι 3 βασικοί κανόνες για χτίσετε και να αναδείξετε τους κοιλιακούς σας είναι η καλή διατροφή και απώλεια περιττού λίπους και η γυμναστική. Εαν γυμνάζετε όλο το σώμα σας με βάρη εβδομαδιαία και χρησιμοποιείτε πολλές σύνθετες ασκήσεις όπως squat, έλξεις στο μονόζυγο, πιέσεις στήθους κτλ τότε δεν χρειάζεστε παραπάνω από δυο καλές προπονήσεις κοιλιακών την εβδομάδα καθώς οι κοιλιακοί σας παίρνουν μέρος στην εκτέλεση όλων των σύνθετων ασκήσεων και πολλές φορές και σε απομονωμένες ασκήσεις. Δυο ασκήσεις που θα εστιάζουν η μια στην πάνω μοίρα και η άλλη στην κάτω και μια άσκηση για πλάγιους κοιλιακούς αρκούν. Εκτελέστε τρία με τέσσερα σετ σε κάθε άσκηση.


Πάντως μην το παρακάνετε!
Υπεργυμνάζοντας τους ορθούς κοιλιακούς σας μπορεί να κάνει την κοιλιά σας να αρχίσει να εξογκώνεται δίνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε.
Ιδανικές ασκήσεις για κοιλιακούς είναι τα ροκανίσματα (δώστε βάση στην τεχνική και δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 10 επαναλήψεις για να νιώσετε το κάψιμο), οι κρεμαστές άρσεις ποδιών (όταν έχετε τεντωμένα τα πόδια γυμνάζετε περισσότερο τους καμπτήρες της λεκάνης όπως τον λαγονοψοΐτη, για να εστιάσετε περισσότερο στον κάτω κοιλιακό λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα), οι κοιλιακοί με τροχαλία, το μηχάνημα πλάγιων κοιλιακών και η... σανίδα!

Η σανίδα (plank) είναι μια πολύ παρεξηγημένη, αγνοημένη και υποτιμημένη άσκηση. Δεν χρειάζεται εξοπλισμό, δεν είναι ανάγκη καν να πάει κανείς γυμναστήριο για να την εκτελέσει. Και αυτός, πιθανόν, να είναι και ο λόγος που αγνοείται από πάρα πολλούς. Αλλά μέχρι κανείς να την δοκιμάσει, δεν μπορεί να πειστεί ότι πρόκειται για μία εξαιρετική άσκηση για κοιλιακούς. Η σανίδα επίσης, βελτιώνει την ευελιξία σε πολλά μέρη του σώματος όπως τους ώμους, τον αυχένα και τους μηριαίους δικέφαλους, και βελτιώνει την γενική στάση του σώματος.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top