«Ενα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»

«Ενα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Αυτή τη ρήση σίγουρα την έχετε ακούσει όλοι χιλιάδες φορές στη ζωή σας. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί κάνει πέρα τον γιατρό; Πολύ απλά, γιατί το φρούτο αυτό, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, και αποτελεί –εκτός των άλλων- ασπίδα απέναντι στο άγχος, τη γήρανση, ακόμη και τον πυρετό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μήλο προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες οι οποίες σχετίζονται με την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ παράλληλα δρα αποτελεσματικά και στον καθαρισμό των δοντιών και το φρεσκάρισμα της αναπνοής –ειδικά όταν καταναλώνεται με τη φλούδα.

Το μήλο, εκτός των άλλων, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, και μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.

Αναλυτικότερα, το μήλο περιέχει:
- Φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται κυρίως στη φλούδα του και έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
- Αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.
- Διαλυτές φυτικές ίνες, ικανές να συνεισφέρουν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης. Μάλιστα, Γάλλοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα [ως η κατανάλωση 2-3 μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή LDL χοληστερίνη μέχρι και κατά 10%.
- Κερκετίνη, μία ουσία η οποία, σύμφωνα με έρευνες, δρα προστατευτικά απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Πηκτίνη, η οποία συνδέεται με τη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.




Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει 8% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης  βιταμίνης C – μιας πολύ χρήσιμης βιταμίνης για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal Of Respiratory Critical Care Medicine, Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες που έτρωγαν τουλάχιστον 2 μήλα την εβδομάδα, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο άσθματος έως και κατά ένα τρίτο.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των μητέρων που έτρωγαν μήλα κατά την εγκυμοσύνη, ήταν λιγότερο επιρρεπή στο άσθμα κατά τα 5 πρώτα έτη της ζωής τους, σε σημαντικό ποσοστό.

Επίσης, η εφαρμογή ξιδιού μηλίτη επάνω σε τσίμπημα σφήκας, μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Το οξύ του ξιδιού μετατρέπει ορισμένες τοξίνες που περιέχονται στο δηλητήριο σε λιγότερο τοξικές ενώσεις.
Η εφαρμογή ξιδιού είναι, επίσης, μια αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία για τα περισσότερα τσιμπήματα μεδουσών, καθώς απενεργοποιεί τα κύτταρα που περιέχονται στο δηλητήριό τους.
Το ξίδι μηλίτη μπορεί, επίσης, να βοηθήσει, καθώς η οξύτητά του αυξάνει τα οξέα του στομάχου, βελτιώνοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου από τον οργανισμό.

Το ξίδι μηλίτη είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για τον λόξυγκα, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση τροφής, την επιβράδυνση της πέψης των πρωτεϊνών εξαιτίας του χαμηλού γαστρικού οξέως ή την επιβράδυνση της διαδικασίας εκκένωσης του στομάχου και την ενθάρρυνση της ζύμωσης, εξαιτίας λιπαρών ή σακχαρωδών τροφών.
Σε κάθε περίπτωση, ένα μήλο την ημέρα είναι απαραίτητο για την καλή μας υγεία. Να το τρώτς πάντοτε μαζί με τον φλοιό του. Συνδυάζεται υπέροχα σε σάλτσες φαγητού, σαλάτες και ως επιδόρπιο με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top