Ελληνικές Τράπεζες & Too big to fail

Κοίταζα τις προάλλες τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες και τα χαρακτηριστικά τους (καταθέσεις, δάνεια, προσωπικό, καταστήματα) μετά από την κρίσιμη περίοδο συγχωνεύσεων και αλλαγών που ολοκληρώθηκε ή σχεδόν ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
ελληνικες τραπεζες λογοτυπα
Έχουν προκύψει ουσιαστικά 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) και ενώ δεν είναι ακριβώς δυόμισι τράπεζες όπως είχε προβλεφθεί/αναφερθεί κάποτε, μου δίνει την αίσθηση οτι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι “διαδικασίες”. Από περίπου 10 τράπεζες βρισκόμαστε με 4, σε μία χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων και ονομαστικό ΑΕΠ 195 δις ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό. Πολύ λογικότερο από την προηγούμενη κατάσταση. Αυτό που με προβληματίζει είναι οτι αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου αυτές οι λίγες τράπεζες αναγκαστικά (η επανάληψη του αναπόφευκτα και του αναγκαστικά είναι για τονίσει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης) γίνονται too big to fail.
Και αυτό σπάνια είναι καλό για τους πολίτες μία χώρας.

Ελληνικές Τράπεζες

Η αλήθεια είναι οτι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει κάθε τράπεζα με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει τράπεζα η οποία να έχει πτωχεύσει ανεξέλεγκτα και νομίζω οτι είναι μία αποδοτική στάση, ειδικά σε ότι αφορά την ψυχολογία και την καθημερινότητα των πολιτών.
Όμως είμαι πεπεισμένος οτι αργά ή γρήγορα κάποια ή κάποιες από τις τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και τότε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση (με τα χρήματα όλων μας) θα αναγκαστεί να βάλει πλάτες.
Δεν είμαι σίγουρος αν οι τράπεζες έχουν κάνει αλλαγές και έχουν προετοιμαστεί ώστε να μην βρεθούν σε αυτή την θέση, μπορεί και να έχουν κάνει, μέχρι τώρα έχει φανεί οτι τις διοικούν έξυπνοι και ικανοί άνθρωποι (ως επί το πλείστον).

Too Big to Fail?

Όμως ακόμα και ο εξυπνότερος και ικανότερος manager βρίσκεται σε δύσκολη θέση όταν διπλασιάζει το μέγεθος του οργανισμού που διοικεί. Και δεν μιλάμε για μικρούς οργανισμούς που από ας πούμε 10 ή 20 καταστήματα και 200 ή 400 άτομα προσωπικό διπλασιάστηκαν. Μιλάμε για οργανισμούς που βρέθηκαν ακόμα και με 20.000 προσωπικό από 10.000! Η διαφορά είναι τεράστια και μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για όποιον κληθεί να την διαχειριστεί.
Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και αλλάζουν με απίστευτο ρυθμό. Η μεταβλητότητα στην οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονη και οι παράγοντες που επηρεάζουν την βιωσιμότητα μίας επιχείρισης, ακόμα και μίας τράπεζας είναι άπειροι. Ο συνδυασμός αυτός κάνει το αποτέλεσμα δύσκολα προβλέψιμο ή και ελέγξιμο.
Θέλω ευχηθώ λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους τα καλύτερα επειδή εξαρτώνται πολλά από αυτούς. Και δεν μας παίρνει να βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από αυτή που βρισκόμαστε ήδη σήμερα. Ούτε μας αξίζει.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top