Τα γούρια της Πρωτοχρονιάς


Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορα γούρια δηλαδή αντικείμενα που πίστευαν ότι τους έφερναν τύχη-γούρι. Μερικά τέτοια γούρια έχουν επικρατήσει στο πέρασμα των  χρόνων και τα χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα προκειμένου να έχουμε την εύνοια της τύχης.

Τα πιο διαδεδομένα γούρια για να ξεκινήσει καλά η καινούργια χρονιά είναι:

Το ρόδι: Το ρόδι θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σ΄ένα καινούργιο σπίτι έσπαγαν ρόδι. Το σπάσιμο του ροδιού είναι το πιο διαδεδομένο πρωτοχρονιάτικο έθιμο. Μόλις αλλάξει ο χρόνος και με την ανταλλαγή των ευχών ο νοικοκύρης του σπιτιού σπάει ένα ρόδι για να ξεκινήσει με γούρι η καινούργια χρονιά.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα δώρα για το σπίτι.
Το φλουρί της βασιλόπιτας: Η βασιλόπιτα αποτελεί το κατεξοχήν ελληνικό πρωτοχρονιάτικο έθιμο. Μέσα στη βασιλόπιτα που κόβουμε με την αλλαγή του χρόνου είναι κρυμμένο ένα φλουρί-συνήθως μία λίρα ή ένα νόμισμα. Η βασιλόπιτα μοιράζεται σε όλους και σε όποιου το κομμάτι βρεθεί το νόμισμα,  θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Η κρεμμύδα: Η κρεμμύδα συμβολίζει την αναγέννηση και την καλή υγεία, λόγω του βολβού της όπου μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό και να βλαστήσει ακόμη κι έξω από το χώμα. Τοποθετείται έξω από το σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Τα φύλλα ελιάς: Η ελιά πάντα θεωρείτο ένας ευλογημένος καρπός που συμβολίζει την ειρήνη, τη γονιμότητα και την καλή υγεία. Ένα ελληνικό έθιμο που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα ορεινά κυρίως μέρη.  Μετά την αλλαγή του χρόνου όλη η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τζάκι και πετούσε ο καθένας από ένα φύλλο  ελιάς. Αυτού που το φύλλο σηκωνόταν πιο ψηλά θεωρούσαν ότι θα ήταν ο τυχερός.

Η πέτρα: Λιγότερο διαδεδομένο αλλά το συναντάμε ακόμα και σήμερα είναι το έθιμο της πέτρας που συμβολίζει την σταθερότητα του σπιτιού. Γερό και στεριωμένο σαν την πέτρα. Μετά την αλλαγή του χρόνου ο νοικοκύρης φέρνει μέσα στο σπίτι μια μεγάλη καλοσχηματισμένη πέτρα για γούρι στο σπίτι.

Το πέταλο: Το πέταλο συμβολίζει καλή τύχη. Παραμονή πρωτοχρονιάς είθισται να κρεμάμε ένα πέταλο έξω από την πόρτα μας.

Όποιο γούρι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα το χρειασθείτε, ειδικά φέτος όλοι μας θα χρειασθούμε περισσότερη τύχη...

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top