Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμμαχος των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα




Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην σύγχρονη κοινωνία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι  ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα περίπου 50.000 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας κάποιου καρδιακού νοσήματος.

Είναι γνωστό ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής δηλαδή το  κάπνισμα, η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή αποτελεί το κύριο αίτιο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Κρεμαστινός  σε συνέντευξη που έδωσε  την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, επισήμανε για μια ακόμη φορά  ότι  ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιάς είναι το κάπνισμα. Ο κ. Κρεμαστινός υποστήριξε ότι ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να περιοριστεί το κάπνισμα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και να πεθαίνουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες. 

Επίσης, ο κ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου  αναφέροντας τη μετανάλυση των 81 μεγαλύτερων μελετών για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘’Αddiction’. Η μετανάλυση αποδεικνύει περίτρανα την ασφαλής χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και  ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι  σαφώς λιγότερο επικίνδυνες από αυτές που παράγονται από το κανονικό τσιγάρο. Επίσης επισήμανε, ότι οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους παθητικούς καπνιστές είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα αν τις συγκρίνουμε με αυτές του κανονικού.

Τέλος, ο κ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε σε βρετανικές μελέτες, που υποστηρίζουν ότι εάν όλοι οι καπνιστές στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα σωθούν εκατομμύρια ζωές, δεδομένου ότι μόνο στην Αγγλία χάνονται 100.000 άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος. Εντόπισε επίσης, ότι στην Αγγλία το 2016 το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χαρακτηριστεί ως θεραπευτικό φάρμακο.
Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν, παρά τα όσα γράφονται, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει σαφώς λιγότερο από το κανονικό τσιγάρο. Στόχος της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να έχει ο καπνιστής την ψευδαίσθηση ότι καπνίζει πραγματικό τσιγάρο και σιγά σιγά να απευαισθητοποιείται από τη νικοτίνη. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα να κόψουν το κάπνισμα.


Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top