9 Τροφές που συμβάλουν στην αντιγύρανση


Και όμως… το βασικό φάρμακο κατά των ρυτίδων βρίσκετε στη πιάτο σας. 
Πριν λοιπόν σκεφτείτε ή χρειαστείτε οποιαδήποτε άλλη λύση  … κρέμες, botox, επεμβάσεις κτλ… απλά προσέξτε την διατροφή σας. 

Η  φύση  έχει προβλέψει και μας προστατεύει, χαρίζοντας μας τροφές που προστατεύουν από τα γηρατειά και από παθήσεις που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων και τη διαδικασία γήρανσης.

Πριν δούμε όμως τι πρέπει να τρώμε ας δούμε τι δεν πρέπει να τρώμε… θα πρέπει να αποφεύγουμε λοιπόν τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού,  αλκοόλ, τηγανητών φαγητών και αναψυκτικών. 

Αφού ξέρουμε τι να αποφεύγουμε ας δούμε, με ποιες τροφές θα καταφέρουμε να παρατείνουμε το χρόνο  και την νεανική μας εμφάνιση. 


#1 Αβοκάντο  
Αυτό το φρούτο που τρώγεται σαν λαχανικό, είναι πηγή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη.  Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει να διατηρηθεί υγιές και νεανικό το δέρμα. Είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο προλαμβάνει την κατακράτηση υγρών και την υπέρατση.


#2 Μούρα / Μύρτιλα / Μαύρα σταφύλια
Περιέχουν φωτοχημικές ουσίες που λέγονται φλαβινοειδή τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το σώμα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν γήρανση των κυττάρων.

#3 Eλαιόλαδο
Τέσσερις δεκαετίες πριν, ερευνητές κατέληξαν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ευθύνονταν σε μεγάλο ποσοστό για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου στους κατοίκους της Κρήτης. Τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίζουν ασθένειες που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων.


#4 Λάχανο/ Μπρόκολο/ Κουνουπίδι 
Η οικογένεια λαχανικών περιλαμβάνει τα λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελλών, ραπανάκια, γογγύλια, κάρδαμο,  πολεμά τις τοξίνες και αντιπαλεύει  τα καρκινικά κύτταρα. Η ιδανική κατανάλωση  δύο τουλάχιστον μερίδες  από αυτά τα λαχανικά καθημερινά. Καλύτερα να καταναλώνονται ωμά η ελαφρώς μαγειρεμένα 

#5 Σκόρδο
Είναι γνωστή η αντικαρκινική δράση του σκόρδου και η προστασία που δίνει ενάντια σε καρδιακές παθήσεις. Σε μία μελέτη στην ΙΟΒΑ των ΗΠΑ το 1994 που έγινε σε 41,837 γυναίκες από 55 έως 69 ετών, βρέθηκε ότι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον μία σκελίδα σκόρδο την εβδομάδα, είχαν 50% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παχέως εντέρου καθώς και μικρότερη πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις λόγω μείωσης των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

#6 Ξηροί καρποί
Οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι εξαίρετες πηγές μεταλλικών ιχνοστοιχείων, κυρίως τα καρύδια, που παρότι έχουν υψηλή θερμιδική αξία, είναι πλούσια σε Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Χαλκό και Σελήνιο, που έχουν αντιοξειδωτικές και κατ’ επέκταση αντιγηραντικές ιδιότητες. Προσθέτοντας ξηρούς καρπούς στην διατροφή (σκέτα, σε σαλάτες, σε γλυκά) μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την πεπτική μας ικανότητα και να βοηθήσουμε την φυσική άμυνα του δέρματος να προλαμβάνει τον δερματικό καρκίνο. Επίσης οι ξηροί καρποί μειώνουν την χοληστερίνη.

#7 Σόγια
Σε Εμμηνοπαυσιακές γυναίκες η κατανάλωση σόγιας βοηθάει στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων οιστρογόνων, προστατεύοντας την γυναίκα από Οστεοπόρωση, την νόσο Alzheimer's και καρδιακές παθήσεις.

#8 Ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ρύζι 
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το μαύρο ρύζι είναι εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσια σε ίνες και με διπλάσια ποσότητα σιδήρου από ότι τα συνηθισμένα ζυμαρικά. Το μαύρο ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες Β.

#9 Νερό
Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ημερησίως. Το νερό μας βοηθάει στην αποτοξίνωση βλαβερών τοξικών ουσιών. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο αίσθημα της δίψας για να ποιούμε νερό, γιατί όσο μεγαλώνουμε αυτό το αίσθημα μειώνεται. Διαλέγετε φυσικούς χυμούς, γάλα χαμηλών λιπαρών, πράσινο τσαί, ζωμούς, σούπες, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, καρπούζι, πορτοκάλια, κλπ.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top