Πέντε λόγοι που μας κάνουνε να αισθανόμαστε διαρκώς κουρασμένοι

Η έλλειψη ύπνου δεν είναι το μόνο πράγμα που περιορίζει την ενέργειά μας. Μικρές  καθημερινές συνήθειες που έχουμε (και δεν έχουμε) μπορεί να μας εξαντλήσουν  τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Παρακάτω θα δούμε  μερικές ανθυγιεινές συνήθεις που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε κουρασμένοι.




Παρακάμπτουμε την άσκηση, όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι
Το να παρακάμψουμε την  προπόνηση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια δεν λειτουργεί.  Μελέτη του πανεπιστήμιου της Γεωργίας έδειξε ότι υγιείς ενήλικες, που άρχισαν να ασκούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα για μόλις 20 λεπτά τη φορά αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργοί μετά από έξι εβδομάδες. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, βοηθά την  αποτελεσματική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος  και παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αράξετε στον καναπέ, προτιμήστε να πάτε  για ένα γρήγορο περπάτημα και  δεν θα το μετανιώσετε.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Ακόμα και  η ελαφρά αφυδάτωση, έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας, λέει η Amy Goodson, RD, διαιτολόγος από το Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.  Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του αίματος, όπως εξηγεί η  Goodson, το οποίο καθιστά το αίμα παχύτερο. Αυτό κάνει την καρδιά να λειτουργεί  λιγότερο αποτελεσματικά, μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία το οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φθάνει τους μυς και τα όργανά μας.

Δεν  καταναλώνουμε αρκετό σίδηρο
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να μας κάνει υποτονικούς, οξύθυμους, αδύναμους και να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης. «Θα μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι, διότι λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους μύες και τα κύτταρα», εξηγεί η Goodson. Ενισχύστε την πρόσληψη σιδήρου σας για να μειώσετε τον κίνδυνο της αναιμίας: εφοδιαστείτε με  άπαχο βοδινό κρέας, φασόλια, τόφου,  αυγά (συμπεριλαμβανομένου του κρόκου), σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο, και συνδυάστε τα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται μαζί), προτείνει η Goodson. Σημείωση: η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, οπότε αν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Έχουμε την τάση να είμαστε τελειομανείς
Η προσπάθεια να είναι όλα τέλεια - το οποίο ας το παραδεχτούμε, είναι ανέφικτο – μας  κάνει να δουλεύουμε πολύ σκληρότερα και περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, υποστηρίζει ο Irene S. Levine, PhD, καθηγητής της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ορίζουμε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι εξαιρετικά δύσκολοι ή αδύνατο να επιτευχθούν και στο τέλος, δεν υπάρχει καμία αίσθηση αυτο-ικανοποίηση». Ο  Levine συνιστά να ορίζουμε προθεσμίες για κάθε πλάνο-έργο που αναλαμβάνουμε και να φροντίζουμε να τις τηρούμε. Με τον καιρό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο επιπλέον χρόνος που  δαπανούσαμε  στην πραγματικότητα δεν βελτίωνε την εργασία μας.





Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top