Μυστικά του καλοκαιριού: Ο ήλιος, τα αντιηλιακά και η βιταμίνη D


Όλοι μας έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία ότι πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο και να βάζουμε αντιηλιακό. Αυτό που δεν ξέρουμε, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, είναι ότι ο ήλιος βοηθά το σώμα μας παράγει φυσικά βιταμίνη D. Μάλιστα, στην Αμερική, μελέτες δείχνουν ότι παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμίνης D στους πολίτες, με έναν από τους λόγους για την έλλειψή της να είναι η παρατεταμένη χρήση αντιηλιακών και αποφυγή του ήλιου.



Όταν εκθέτουμε το δέρμα μας στον ήλιο οι πόροι ανοίγουν από τη θερμότητα, γεγονός που επιτρέπει στο αντηλιακό για να εισέρχεται απευθείας στο σώμα μας.  Πολλά αντιηλιακά περιέχουν ουσίες όπως το παλμιτικό ρετινύλιο, μια μορφή της βιταμίνης Α, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την καταστροφή του δέρματος και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος , όταν εφαρμοστεί στο πρόσωπο , τα χέρια, τα πόδια , την πλάτη και το στήθος , σύμφωνα με το FDA . Επιπλέον, πολλά αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη, μία ένωση ορμονικές διαταραχές που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του δέρματος.

Στη συνέχεια, υπάρχει το πρόβλημα των ελεύθερων ριζών. Τόσο η ακτινοβολία UV και πολλά κοινά αντηλιακά συστατικά δημιουργούν ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα του DNA και του δέρματος - το οποίο και πάλι μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Τα αντηλιακά επίσης μας δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Κανονικά, όταν είμαστε έξω στον ήλιο και αισθανόμαστε ότι το δέρμα μας να παίρνει ροζ χρώμα, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάμε στη σκιά. Πολύ συχνά όμως, όταν φοράμε αντηλιακό έχουμε την εντύπωση ότι μπορούμε να μείνουμε έξω στον ήλιο όλη την ημέρα, αφού αυτό μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας αλλά και δροσιάς στο σώμα.

Η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στηνν ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να είναι η σκιά, ο προστατευτικός ρουχισμός και η αποφυγή του ήλιου τις δύσκολες ώρες του μεσημεριού. Μόνο όταν αυτές οι επιλογές δεν είναι εφικτές, η επόμενη λύση είναι τα αντηλιακά.

Και ιδού ορισμένες συμβουλές που θα πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε αντιηλιακό:
- Προτιμήστε αντηλιακά που περιλαμβάνουν τα εξής δραστικά συστατικά: οξείδιο του ψευδαργύρου, οξείδιο του τιτανίου , Mexoryl SX ή avobenzone (5%)
- Επιλέξτε δείκτη προστασίας SPF 15-50 ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας και την ένταση του ήλιου
- Επιλέξτε λοσιόν ( όχι, σπρέι ή σκόνες )
- Το αντηλιακό να είναι ανθεκτικό στο νερό (για την παραλία ή την πισίνα)
Ακολουθούν ορισμένοι φυσικοί τρόποι πρόληψης από ηλιακό έγκαυμα:
- Ασταξανθίνη : Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UVA
- Πράσινο τσάι: Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να προσφέρουν προστασία
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τρώτε περισσότερα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα (ψάρια) και λιγότερο Ωμέγα -6 (καλαμπόκι, σόγια), καθώς βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος

- Βιταμίνη D: Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη βιταμίνης D για αρκετούς μήνες μπορεί να έχει ικανοποιητικό προληπτικό αποτέλεσμα κατά του ήλιου.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top