10 ωφέλιμες ιδιότητες του καφέ

Τελικά υπάρχουν πολλές έρευνες που απενοχοποιούν την αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια! Έχει αποδειχτεί από πολλές μελέτες  ότι ο καφές έχει πλούσιες και ωφέλιμες ιδιότητες που ευνοούν την υγεία και την μακροζωία

Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που έπειτα από 13 χρόνια έρευνας, αναφέρει ότι  η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%.1. Κατά της κατάθλιψης
Οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 20% όταν πρόκειται για περισσότερους από τέσσερις καφέδες, σύμφωνα με μελέτη του «Archives of Internal Medicine» του 2011.

2. Βελτιώνει τη μνήμη
Ο καφές θεωρείται ευεργετικός για τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Το 2005, μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ένωση Ραδιολογίας της Βόρειας Αμερικής, αποκάλυψε, ότι καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ (όχι ντεκαφεϊνέ) μπορείτε να βελτιώσετε όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας, αλλά και τον χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.

3. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
Αρκετές μελέτες προτείνουν την κατανάλωση καφέ για την προστασία από τον διαβήτη, τύπου 2. Ειδικά μάλιστα αν ο ασθενής καταναλώνει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, τότε μπορεί το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 50%.

4. Πέτρες στη χολή
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard το 2002 ανακάλυψαν, ότι οι γυναίκες, οι οποίες καταναλώνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή. Προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί, υποστήριζε ότι το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

5. Κατά του καρκίνου
Η κατανάλωση καφέ έχει σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του ήπατος, αλλά και όσων μορφών καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία, τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη.

6. Τονώνει τον μεταβολισμό
Ο καφές μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σας για να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος. Σε παλαιότερη έρευνα (από τη δεκαετία του 1980 μάλιστα) έχει παρατηρηθεί, ότι η καφεΐνη τονώνει το μεταβολισμό, αν και μεγαλύτερη οξείδωση του λίπους παρατηρείται σε όσους δεν είναι υπέρβαροι.

7. Μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον
Μελέτη του 2010 ανέφερε ότι αν κάποιος πίνει τουλάχιστον δύο με τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον κατά 25%.

8. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ο ερευνητής του Harvard, Edward Giovannucci, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention» παρατήρησε, ότι ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Στην πραγματικότητα, το 2005 μία ακόμα μελέτη είχε τοποθετήσει τον καφέ στην πρώτη θέση των αντιοξειδωτικών τροφίμων.

9. Ενισχύει την αντοχή και την απόδοση
Ο καφές και ειδικά η καφεΐνη που περιέχει, ενισχύουν σημαντικά την αντοχή και τη βραχυπρόθεσμη απόδοση. Μελέτη του 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το όφελος της καφεΐνης πριν από την άσκηση στα αγωνίσματα αντοχής και πριν από δραστηριότητες, που απαιτούσαν μακροπρόθεσμα αρκετή ένταση, ήταν ευεργετικό για τους συμμετέχοντες.

10. Πρόληψη αρθρίτιδας
Σε έρευνα που διεξήχθη σε άντρες άνω των 40 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν καφέ για αρκετό χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μειωμένος κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας, μίας φλεγμονώδους κατάστασης, που προκαλείται από αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Μάλιστα, τα αποτελέσματα έκαναν λόγο τόσο για τον ντεκαφεϊνέ, όσο και για τον κανονικό καφέ, ενώ ασθενείς που κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια την ημέρα, παρουσίασαν έως και 60% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.


Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top