Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας

Σίγουρα έχετε ακούσει και εσείς τη γνωστή φράση «δεν χάνω κιλά γιατί δεν έχω κάλο μεταβολισμό». Η αλήθεια είναι πως η καλή λειτουργία του μεταβολισμού παίζει σημαντική ρόλο για τις αυξομειώσεις του βάρους μας. Επίσης, αλήθεια είναι ότι η καλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι θέμα γονιδίων και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά και από φύλο σε φύλο. 
Υπάρχει  λοιπόν, μια τυχερή κατηγορία  ανθρώπων που έχουν  γρήγορο μεταβολισμό και μπορούν να καίνε πιο εύκολα θερμίδες σε σύγκριση με κάποιους άλλους ανθρώπου. 
Όσοι δεν ανήκουμε σε αυτήν την  τυχερή κατηγορία  δεν χρειάζεται να στεναχωριόμαστε γιατί ο μεταβολισμός είναι κάτι που ρυθμίζετε και μπορούμε εύκολα να τον μετατρέψουμε σε σύμμαχο μας.  

Παρακάτω θα βρείτε 8 tips που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

Ο κανόνας των 400 θερμίδων
Κάθε φορά που γευματίζουμε, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι 400 θερμίδες. Οι υπόλοιπες απλά αποθηκεύονται σαν λίπος. Ένα θέλετε λοιπόν να διατηρήσετε το βάρος σας , θα πρέπει να γευματίζετε κάθε τρεις ώρες, χωρίς όμως να ξεπερνάτε  τις 400 θερμίδες ανά γεύμα. 


Τα καυτερά
Η καψαϊκίνη, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και κατ’ επέκταση μας βοηθά να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες. Συμπεριλάβετε λοιπόν, στα γεύματα σας τροφές όπως η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το ταμπάσκο ώστε να επιταχύνετε το μεταβολισμό μέχρι και κατά 25% . Έρευνες έχουν δείξει ότι η   επιτάχυνση διαρκεί τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή της καψαϊκίνης.

Άπαχη  πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα
Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή ενισχύουν το αίσθημα της χόρτασης. Συγχρόνως έχουν  υψηλή θερμογενετική επίδραση, δηλαδή  ο οργανισμός καίει πιο εύκολα τις θερμίδες που περιέχουν. Προσθέστε λοιπόν σε  κάθε γεύμα καλές πηγές πρωτεΐνη.

Ύπνος 
Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες έχουν παρατεταμένη την αίσθηση της πείνας. Σύμφωνα με έρευνες η αϋπνία επιδρά στην έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει την όρεξη. 
Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες επιπτώσεις στον μεταβολισμό και στον οργανισμό σας γενικότερα. 

Παίρνετε γερό πρωινό
Ο μόνος νόμος ο οποίος παραμένει ανεπηρέαστος από τις θεωρίες που δημιουργούνται  κατά καιρούς είναι ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.  Το σωστό πρωινό επανενεργοποιεί  τον μεταβολισμό , ο οποίος κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνει. Άλλωστε το πρωινό είναι  το πιο ευχάριστο γεύμα, αφού μπορούμε να το καταναλώνουμε χωρίς τύψεις.  

Κοροϊδέψτε τον οργανισμό σας 
Όταν καταναλώνουμε κάθε μέρα τις ίδιες θερμίδες, τότε ο οργανισμός προσαρμόζεται, τεμπελιάζει και καταλήγει να καίει λιγότερες. Ένας έξυπνος τρόπος για να τον «ξεγελάσουμε» και να τον κρατάμε σε εγρήγορση ώστε να κάνει περισσότερες καύσεις, είναι να παίρνουμε διαφορετικό αριθμό θερμίδων κάθε μέρα, άλλοτε 200 λιγότερες και άλλοτε 200 περισσότερες.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top