Τα συμπτώματα της ηλίασης


Το καλοκαίρι είναι υπέροχο άλλα κρύβει κίνδυνους. Ιδιαίτερα όσο αυξάνετε η θερμοκρασία πρέπει να προσέχουμε αρκετά, γιατί καθώς έχουμε καλή διάθεση και όρεξη για βόλτες και παιχνίδια στην παραλία δεν δίνουμε σημασία στα συμπτώματα,τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ενδέχεται να προκαλέσουν  σημαντικά θέματα για την υγεία μας, 

Η ηλίαση είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Σε αντίθεση με τα ηλιακά εγκαύματα, που συμβαίνουν από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η ηλίαση είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων χρονικά κυμάτων του ήλιου που παράγουν θερμότητα, δηλαδή της θερμικής ακτινοβολίας.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα  που πρέπει να προσέξουμε ;

Στην ηλίαση το σώμα υπερθερμαίνεται και παράγει περισσότερο ιδρώτα από το κανονικό. Όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει τον ιδρώτα που απαιτείται, η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται, δηλαδή εμφανίζεται πυρετός. Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Άλλα συμπτώματα είναι ατονία, κόπωση, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετός, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων.

Η ηλίαση μπορεί να είναι ελαφριά, μεσαία ή βαριά.

 Στην ήπια ηλίαση ο πάσχων έχει κουδούνισμα στα αυτιά, πονοκέφαλο και ναυτία. Επιπλέον, επιταχύνεται ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή και τα μάτια είναι διευρυμένα.

Όταν ηλίαση είναι μέτρια, το άτομο έχει έντονο πονοκέφαλο, αδυναμία, και πιθανή απώλεια της συνείδησης. Μπορεί να υπάρχει ναυτία, εμετός, γρήγορη αναπνοή και ταχυπαλμία. Τα ρίγη και η αίσθηση ότι κρυώνει είναι κάτι συνηθισμένο. Συχνό είναι και το αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Υπάρχει γενική κατάπτωση, ίλιγγος, και πυρετός (η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Στη σοβαρή ηλίαση το θύμα χάνει τη συνείδησή του, το πρόσωπό του γίνεται κόκκινο και στη συνέχεια χλωμό. Μπορεί να εκδηλωθούν σπασμοί, παραισθήσεις και παραλήρημα. Αρκετές φορές υπάρχει ακούσια ούρηση και αφόδευση. Υπάρχει υψηλός πυρετός και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η σοβαρή ηλίαση το συντομότερο, μπορεί να προκύψουν ακόμα εγκεφαλικές βλάβες.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top