Τα μυστικά για τα παιδικά αντηλιακά

Δεν υπάρχει γονιός, στις ηλιόλουστες χώρες της Μεσογείου ο οποίος να μην αναζητά το καλύτερο αντηλιακό για το παιδί του. Ως γνωστόν, ένα έγκαυμα από τον ήλιο κατά την παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη μελανώματος . Και για αυτόν τον λόγο όλοι οι γονείς φροντίζουν να απλώνουν ένα παχύ στρώμα αντηλιακού στα παιδιά.

Ως γονείς πάντοτε είναι προτιμότερο να επιλέγετε αντηλιακά σε μορφή κρέμας, με προστασία ευρέως φάσματος και SPF 30+ για χρήση στην παραλία ή στην πισίνα, και φυσικά πάντα πρέπει να είναι αδιάβροχα.
Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεταξύ 10.00 και 16.00. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φροντίστε το παιδί να φοράει ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι ή ακόμα και ρούχο με αντηλιακή προστασία, αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή κάποιο δερματικό πρόβλημα. Φυσικά το παιδί φορά πάντα καπέλο, το οποίο ιδανικά θα καλύπτει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά, αλλά και γυαλιά ηλίου με UV προστασία.


Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα χημικά αντηλιακά και να προτιμούμε τα ορυκτά και συγκεκριμένα αυτά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, ειδικά για τα παιδιά και τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Μη ορυκτές- μεταλλικές επιλογές, προειδοποιούν, είναι πιο πιθανό να περιέχουν επιβλαβή συστατικά και σίγουρα προστατεύουν λιγότερο από τις επιβλαβείς ακτίνες UVA.




Όταν βάζουμε αντηλιακό στο παιδί, χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα η οποία θα καλύψει όλες τις περιοχές που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου (μύτη, αυτιά), αλλά και τα πόδια και τα χέρια. Φροντίζουμε, μάλιστα, η επάλειψη με αντηλιακό να γίνει τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί καλά αυτό από την επιδερμίδα του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επάλειψη με αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ακόμα κι αν η μέρα είναι συννεφιασμένη ή αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν μερικές ακόμα συμβουλές:
- Στα μωρά κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγετε την χρήση αντηλιακού, το οποίο δεν συνιστάται για τόσο ευαίσθητα δέρματα. Σε αυτήν την ηλικία το μωράκι δεν θα πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον ήλιο.
- Θα πρέπει να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο αφαιρούμενα σκίαστρα που θα προστατεύουν από την UV ακτινοβολία.
- Το καροτσάκι για το μωρό θα πρέπει να διαθέτει τέντα ηλιοπροστασίας.
- Τα παιδιά πάντοτε φορούν αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top