Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση - Συμβουλές διατροφής

Η υπέρταση θεωρείται ως μια από τις «ύπουλες» παθήσεις, καθώς δεν συμπτώματα. Η ασθένεια χτυπά των 25% των ενηλίκων εκ των οποίων ένας στους τρεις δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο και φαίνεται να προτιμά τους άνδρες κάτω από την ηλικία των 50 ετών και τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Η υπέρταση (HTN) ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη. Αυτή η αύξηση της πίεσης κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά από το φυσιολογικό για να κυκλοφορεί το αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων.
Οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης για τους ενηλίκους είναι η συστολική πίεση 120-129 mmHg και η διαστολική 80-84 mmHg.


Η υπέρταση μπορεί να απειλείσει σοβαρά την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα αγγεία, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από υψηλή χοληστερίνη, αυξημένο σάκχαρο, κάπνισμα και πάχος, ιδίως στην κοιλιά.
Το 95% των υπερτασικών εμφανίζουν τη λεγόμενη "ιδιοπαθή" υπέρταση, της οποίας τα αίτια δεν είναι γνωστά και που έχει σχέση κυρίως με την κληρονομικότητα (γονίδια) καθώς και με άλλους παράγοντες, όπως είναι η παχυσαρκία, η μακροχρόνια πρόσληψη αυξημένης ποσότητας αλατιού, η καθιστική ζωή, κλπ. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε παιδιά. Στο 15% των περιπτώσεων η υπέρταση οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο νόσημα (δευτεροπαθής υπέρταση), το οποίο μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της υπέρτασης.

Ουσιαστικά, η ίαση της υπέρτασης δεν είναι δυνατή. Είναι, όμως, δυνατό η πίεση να ελαττωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως με τακτική και συνεχή λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, αν ο ασθενής χάσει έστω και μερικά κιλά τότε παρατηρείται πτώση της πίεσης. Ενδεικτικό είναι ότι η απώλεια βάρους της τάξεως των πέντε κιλών οδηγεί σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4 mmHg και της διαστολικής κατά 3,6 mmHg.
Ακόμη και ο περιορισμός του αλατιού σε μικρές ποσότητες και η αντικατάστασή του με βότανα μπορεί να κατεβάσει την πίεση, ενώ τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αποτελούν ασπίδα σωτηρίας για τους υπερτασικούς.



Δίαιτα με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, δηλαδή, διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης (γνωστή ως δίαιτα DASH).
Επίσης η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης και για το λόγο αυτό συστήνεται η μείωσή της.

Το κάπνισμα, αν και δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, η  διακοπή του αποτελεί τον πρώτο στόχο στους υπερτασικούς καπνιστές. Ταυτόχρονα μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει δεν έχουν τεκμηριώσει τη σχέση καφέ και υπέρτασης.


Επίσης η διατήρηση του σώματός σε καλή φυσική κατάσταση είναι από τα σημαντικότερα εφόδια για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης. Συνιστάται μισή ώρα άσκησης τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη και το σάκχαρο. 

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top