Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό!

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, τότε σε λίγες ημέρες πιθανότατα θα βρίσκεστε σε κάποια παραλία, απολαμβάνοντας τον ελληνικό ήλιο φορώντας το μαγιό σας. Εάν όμως δεν θέλετε να μοιάζετε σαν Σκανδιναβός τουρίστας με κατακκόκινο και φυσικά καμμένο δέρμα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα αποτελεσματικό αντηλιακό. Κάποιοι τύποι δέρματος καίγονται πιο εύκολα από τους άλλους όταν εκτεθούν σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.

Το πολύ χλωμό δέρμα καίγεται μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία - ποτέ δεν μαυρίζει. Το λευκό καίγεται εύκολα και μαυρίζει ελάχιστα. Το μεσαίο λευκό καίγεται κάποιες φορές, μαυρίζει σταδιακά και αποκτά μια ανοιχτή καφέ απόχρωση. Το μπεζ καίγεται ελάχιστα, μαυρίζει εύκολα, παίρνει μια μέτρια καφέ απόχρωση. Το μέτρια καφέ δέρμα σπανίως παρουσιάζει εγκαύματα, μαυρίζει και παίρνει σκούρο καφέ χρώμα. Το σκούρο καφέ ή μαύρο δέρμα δεν καίγεται ποτέ και αποκτά ακόμα πιο σκούρα απόχρωση.


Καμία μορφή αντηλιακού δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τις άλλες. «Από τη στιγμή που θα απλώσεις το αντηλιακό σωστά, θα έχεις και την προστασία που σου υπόσχεται» επισημαίνει ο Henry W. Lim, μέλος της επιτροπήςφωτοβιολογίας του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος. Παρότι δεν υπάρχει ιδανική μορφή για τον καθένα, έρευνα της Coppertone έδειξε ότι η χρήση αντηλιακού σε μορφή σπρέι αυξάνεται ραγδαία.

Υπάρχουν και τα φυσικά αντηλιακά τα οποία αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και περιέχουν φίλτρα, που επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, όπως είναι η βενζοφαινόνη, τα κινναμοειδή κ.ά. Η αποτελεσματικότητα και των δύο είναι ίδια, απλώς αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας τους. Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέγετε αντιηλιακό:


- Προτιμήστε αντηλιακά που περιλαμβάνουν τα εξής δραστικά συστατικά: οξείδιο του ψευδαργύρου, οξείδιο του τιτανίου , Mexoryl SX ή avobenzone (5%)
- Επιλέξτε δείκτη προστασίας SPF 15-50 ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας και την ένταση του ήλιου
- Επιλέξτε λοσιόν ( όχι, σπρέι ή σκόνες )
- Το αντηλιακό να είναι ανθεκτικό στο νερό (για την παραλία ή την πισίνα)
Ακολουθούν ορισμένοι φυσικοί τρόποι πρόληψης από ηλιακό έγκαυμα:
- Ασταξανθίνη : Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UVA
- Πράσινο τσάι: Εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να προσφέρουν προστασία
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τρώτε περισσότερα Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα (ψάρια) και λιγότερο Ωμέγα -6 (καλαμπόκι, σόγια), καθώς βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος
- Βιταμίνη D: Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη βιταμίνης D για αρκετούς μήνες μπορεί να έχει ικανοποιητικό προληπτικό αποτέλεσμα κατά του ήλιου.
Θυμηθείτε: Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας σωστά.  Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπειν να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού 15-30 λεπτά μετά την έκθεσή σου στον ήλιο και όχι μετά από 2 ή 3 ώρες!

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top