Πόσο παχαίνουν τελικά οι υδατάνθρακες;

Το ακούμε πολύ συχνά και η έκφραση λίγο πολύ αποτελεί βασικό διατροφικό κανόνα για πολλούς: "Οι υδατάνθρακες παχαίνουν"! Κάτι τέτοιο δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί έτσι απλά μύθος ή πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Ο κύριος ρόλος των υδατανθράκων είναι να τροφοδοτούν με ενέργεια τον οργανισμό και να αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι για χρήση από το σώμα. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται από κάθε κύτταρο στο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι τους μυς. Σχεδόν ότι κίνηση κάνετε καθημερινά, χρησιμοποιεί την γλυκόζη στο αίμα από τους υδατάνθρακες που καταναλώσατε για να τροφοδοτήσει τη δραστηριότητα αυτή.

Ως γνωστόν, οι περισσότεροι υδατάνθρακες προέρχονται από φυτά. Μερικές τυπικές πηγές υδατανθράκων είναι τα ψωμιά, τα σιτηρά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Σημειώστε επίσης ότι ορισμένες ζωικές τροφές περιέχουν μια σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, όπως το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Απλές πηγές υδατανθράκων, όπως τα αλεσμένα σιτηρά και γενικά τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη (σε οποιαδήποτε μορφή της) όπως φρούτα, γλυκά, αναψυκτικά, και άλλες επεξεργασμένες τροφές όπως τα κέικ και τα μπισκότα, πέπτονται πιο γρήγορα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα όσπρια, τα λαχανικά και τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι απλοί υδατάνθρακες, επειδή οι ίνες απορροφούν νερό και κάνουν το στομάχι να νιώθει "γεμάτο". Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επειδή επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο απορροφάται η γλυκόζη από τον οργανισμό. Βοηθούν επίσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, η οποία είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η αίσθηση της πληρότητας που παράγουν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, να ελέγξουν την όρεξή τους.

Μερικές φυτικές τροφές περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλες. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, μερικά είδη δημητριακών και οι ξηροί καρποί. Εξαιρετικά καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και η βρώμη. Άλλες σύνθετες πηγές  υδατανθράκων που υπάγονται στην κατηγορία των αμυλούχων είναι το ψωμί, τα περισσότερα δημητριακά, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι και ορισμένα όσπρια (ξερά φασόλια και μπιζέλια).




Οι υδατάνθρακες είναι από τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερη ποσότητα. Σύμφωνα με δημοσιευμένα άρθρα και μελέτες, το 45% -65% των συνολικών θερμίδων μας θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Χρειαζόμαστε αυτό το ποσό των υδατανθράκων, επειδή είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα – δηλαδή, είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Για καλή διατροφή, θα πρέπει να αποφεύγαμε τροφές όπως γλυκά, καραμέλες, μπισκότα, κέικ, πάστες και ουσιαστικά οποιαδήποτε τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης και υπερβολική επεξεργασία. Ο κύριος τύπος των υδατανθράκων που θα πρέπει να τρώμε, πρέπει να προέρχεται από ωμές και ανεπεξέργαστες πηγές, πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα καθώς και φυτικές ίνες. Δηλαδή σύνθετους, που όχι μόνο είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και φιλικοί στην ινσουλίνη και παρέχουν επίσης το σώμα με τα απαραίτητα συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top