3 αλήθειες για το ψωμί



breadΠρόκειται ίσως για την πιο παρεξηγημένη τροφή που υπάρχει. Έχει συνδεθεί με τα παραπανίσια κιλά και όταν αποφασίζετε να κάνετε δίαιτα θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε όλοι να το τρώμε γιατί περιέχει γλουτένη, καθώς θεωρούν ότι είναι σχεδόν καταστροφική για τον οργανισμό.
Τελικά, όμως, τι ισχύει; Είναι το ψωμί τόσο “επικίνδυνη” τροφή ή απλώς είμαστε υπερβολικοί και απλά δεν ξέρουμε τη διατροφική του αξία;

Η γλουτένη δεν κάνει κακό
Η αλήθεια είναι ότι η γλουτένη απαγορεύεται να καταναλώνεται μόνο από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν κάποια αλλεργία στο αλεύρι. Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να την καταναλώνουμε μέσω του ψωμιού, ιδίως όταν είναι ολικής άλεσης ή σικάλεως, γιατί τη χρειάζεται και αυτή ο οργανισμός μας. Τα πάντα είναι θέμα μέτρου, φυσικά.

Το ψωμί ΔΕΝ παχαίνει
Μία κανονική φέτα ψωμιού περιέχει μόλις 80 θερμίδες περίπου, που σημαίνει ότι μπορούμε σίγουρα να τρώμε 2-3 φέτες την ημέρα. Αυτό που παχαίνει δεν είναι το ίδιο το ψωμί αλλά τα... συνοδευτικά του, όπως το λάδι και οι σάλτσες.

Το ψωμί έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό
Φυσικά, σημασία έχει το είδος του ψωμιού. Έτσι, μιλώντας πάντα για τα πολύσπορα ψωμιά και τα ολικής άλεσης, προσφέρουν στον οργανισμό φυτικές ίνες και είναι πηγή σιδήρου και βιταμίνης Ε. Επομένως κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα και στην καρδιά, ενώ περιέχουν και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, που είναι επίσης πολύ σημαντική.
Άρα το ψωμί δεν έχει μόνο θερμίδες, όπως πιστεύει πολύς κόσμος, αλλά είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας.

Η αλήθεια για τα παξιμάδια και τις φρυγανιές
Θέλοντας να αποφύγουμε το ψωμί, επειδή πιστεύουμε ότι παχαίνει, πολλές φορές καταφεύγουμε στα παξιμάδια και στις φρυγανιές. Η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας του βάρους και της σύστασής τους νομίζουμε ότι είναι πιο ελαφριά από το ψωμί και δεν παχαίνουν, ωστόσο δεν είναι έτσι.
Στην πραγματικότητα τα παξιμάδια και οι φρυγανιές δεν είναι τίποτε άλλο από αφυδατωμένο και ειδικά επεξεργασμένο ψωμί. Μάλιστα πολλά από αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, οπότε δεν είναι και τόσο... διαίτης.

Like This Post? Please share!

  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Leave a Reply

Scroll to top